Schuinsmarcheerder

schuinsmarcheerder

Tot de dagelijkse bezoekers van mijn tuintje behoort ook de heggenmus (Prunella modularis), een zo op het eerste gezicht tamelijk onopvallend vogeltje dat vrijwel onopgemerkt op de grond zijn kostje bij elkaar scharrelt, en bij het minste teken van gevaar schielijk een veilig heenkomen zoekt in het struweel.

Anders dan de naam zou doen vermoeden is de heggenmus geen lid van de mussenfamilie waartoe bijvoorbeeld onze huis- en ringmus wel behoren: let maar eens op de vorm van de snavel die bij de heggenmus niet kegelvormig, maar scherp en dun is. Hij is dan ook geen zaad-, maar een insecteneter.

O, u wilt liever wat meer weten over het seksleven van de heggenmus? Als ik het niet dacht! Want saai kun je het seksleven van de heggenmus bepaald niet noemen.Van partnertrouw, zoals we die bij een aantal andere vogelsoorten wel kennen, heeft de heggenmus in elk geval nog nooit gehoord. Hij is een notoire schuinsmarcheerder, die het vreemdgaan tot hoogste goed heeft verheven: in het heggenmusuniversum doet iedereen het met iedereen.

Leuk hè 🙂

5 reacties op “Schuinsmarcheerder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s