Afbeelding

Laagravense Plas

kokmeeuw (Larus ridibundus)

Niet ver bij mij vandaan ligt de door zandwinning ontstane, aan de A12 grenzende Laagravense plas. Eigenlijk zijn het er twee: een noordplas en een zuidplas. De zuidelijke plas heeft inmiddels een recreatieve bestemming gekregen, maar in de noordplas mag niet worden gezwommen omdat fruittelers daar jarenlang hun afvalwater op loosden. Wat die verontreiniging doet met de honderden op het water dobberende eenden en ganzen, vraagt wel niemand zich af …

Een plasje van niks dus. De A12 waar het verkeer in beide richtingen overheen raast op een steenworp afstand, de skyline vervuild met reclameborden en industrie, en een waterkwaliteit zo twijfelachtig dat zwemmen niet is toegestaan.

Maar toch: eenmaal gezeten aan de waterkant van deze misschien wel lelijkste plas van Nederland blijkt er wel degelijk van alles te zien. Ik zei het al: honderden op het water dobberende voornamelijk grauwe ganzen, maar ook nijlganzen en een enkele, vermoedelijk uit gevangenschap ontsnapte brandgans. Wilde eenden, krakeenden en kuifeendjes. Hoog in de lucht een ooievaar, terwijl een stukje verderop twee buizerds op de thermiek hun rondjes cirkelen.  Een oeverlopertje scheert voorbij, en hé, zie ik daar geen drie biddende torenvalken naast elkaar op een rij? Nee, dat moet een fata morgana zijn 🙂

 

 

2 reacties op “Laagravense Plas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s