Het grote uitsterven lijkt begonnen …

                                                                                                       Uitsterven is wel een hele heftige vorm van sterven                                                                                                       (Koos van Zomeren)

De aarde staat aan het begin van een nieuwe uitstervingsgolf die ook de menselijke soort bedreigt. Oorzaken zijn onder andere klimaat-verandering en ontbossing. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoeksrapport onder auspiciën van de universiteiten van Stanford, Princeton en Berkeley.

Het rapport concludeert dat gewervelde diersoorten 114 maal sneller dan normaal uitsterven. We staan aan het begin van een zesde massale uitstervingsgolf. De laatste keer dat zoiets plaatsvond was 65 miljoen jaar geleden toen de dinosauriërs verdwenen, waarschijnlijk door een meteoriet die de aarde raakte.

“Als we toestaan dat het zo doorgaat, zou het leven miljoenen jaren nodig hebben te herstellen en zou onze eigen soort waarschijnlijk in een vroeg stadium verdwijnen”, aldus lead author Gerardo Ceballos.

Bestuiving door bijen zou in drie generaties kunnen verdwijnen, waarschuwt het rapport.

De wetenschappers bestudeerden aan de hand van fossiele vondsten het tempo waarin gewervelde diersoorten in het verleden uitstierven. En ze ontdekten dat het nu meer dan honderd maal sneller gaat.

Sinds 1900, vermeldt het rapport, zijn meer dan 400 gewervelde diersoorten verdwenen. Normaal gesproken zouden ze daar zo’n 10.000 jaar over moeten doen.

De studie, die is verschenen in Science Advances, noemt als oorzaken ontbossing, milieuverontreiniging en klimaatverandering.

Vanwege het domino-effect van het vernietigen van ecosystemen zou ons profijt van bestuiving door bijen binnen drie (menselijke) generaties verloren kunnen gaan.

>Bron: BBC

Volgens de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is wereldwijd om en nabij 41% van alle amfibiesoorten en 25% van de zoogdieren met uitsterven bedreigd.

7 reacties op “Het grote uitsterven lijkt begonnen …

  • Zelf denk ik dat soms ook, maar het is wel behoorlijk drastisch …

   Zolang je denkt in grote, abstracte categorieën raakt het je niet: de Holocaust, zes miljoen doden, dat gaat je bevattingsvermogen te boven, wat zegt dat nou. Tot je het dagboek van Anne Frank leest, bijvoorbeeld, en je je het lot aantrekt van een enkel joods meisje dat in Auschwitz om het leven kwam.

   Het uitsterven van de mens, dat wil zeggen van de mensheid als geheel, is een nog veel grotere abstractie. We kunnen ons er maar weinig bij voorstellen. Het laat mij dan ook tamelijk koud, want het is vermoedelijk zoals je zegt: andere soorten met niet minder bestaansrecht dan wij zouden daardoor meer kansen krijgen…

   Totdat ik denk aan de paar mensen die ik ken, die mij dierbaar zijn en die ik nooit zou willen missen …

   Ik blijf hopen, misschien tegen beter weten in, op een menselijke samenleving die ecologische grenzen respecteert.

   Aanbevolen lectuur: Tim Jackson, Welvaart zonder groei. Economie voor een eindige planeet. Uitgeverij Jan van Arkel, Utrecht 2010

 1. Een ‘like’ hieronder vond ik ongepast… Had het deze ochtend ook al gelezen… Angstwekkend… Misschien al goed dat de mens in een vroeg stadium al zou verdwijnen. Wie weet hebben dan ’n paar soorten toch nog ’n kans? (Ook niet lief – ik weet het… maar je zou van minder cynisch worden…)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s