Rode rakker

Hé, wat bijzonder, dacht ik, toen ik deze rode rakker in het vizier kreeg: een rode sprinkhaan, nog nooit eerder gezien!

Eenmaal thuisgekomen zorgde de insectengids waarin ik deze bijzondere vondst wilde opzoeken al snel voor enige ontnuchtering. Rood blijkt voor een aantal soorten sprinkhanen een normale kleurvariatie. Zo is de algemeen en overal verspreide krasser (Chortippus parallelus) “meestal groen, maar ook bruinachtig, geelachtig of roodachtig” gekleurd, terwijl de kleur van de eveneens zeer wijd verspreide rosse sprinkhaan (Gomphocerippus rufus) varieert van groen tot rood, bruin en zwartachtig.

Tja, weer een illusie armer. Maar toch ook weer een ervaring rijker, want een rode sprinkhaan had ik nog nooit gezien.

Blijft over de prangende vraag: wat is dit voor een sprinkhaan? Want een van de twee bovengenoemde soorten lijkt dit toch niet te zijn. Wie het weet mag het zeggen!

Klik hier voor een grotere afbeelding

3 reacties op “Rode rakker

  1. Ik zag laatst op het forum van vroege vogels ook zo’n exemplaar voorbijkomen en ik dacht hetzelfde. Wat bijzonder … ook ik heb nog nooit een rode sprinkhaan gezien en vind het best wel bizar. Sja, hoe algemeen is algemeen. Zoiets zie je toch niet snel over het hoofd lijkt me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s