Casarca (Tadorna feruginea)

Deze casarca heeft het erg naar zijn zin op de  kinderboerderij bij mij in de buurt. Casarca’s komen in Nederland ook in het wild voor en worden vaak gezien in het gezelschap van nijlganzen. De casarca behoort tot de familie der Anatidae, oftewel eendachtigen, waartoe zowel eenden, ganzen als zwanen worden gerekend. Maar of de casarca nu een eend, gans of  ‘halfgans’ is, daar ben ik nog niet uit. Taxonomen hebben het er volgens mij ook moeilijk mee. Een ding is zeker: een zwaan is het zeker niet ;-). Wie meent iets verhelderends over dit onderwerp te kunnen zeggen, wordt van harte uitgenodigd dat te doen! (Wordt vervolgd)

3 reacties op “Casarca (Tadorna feruginea)

 1. De vraag hoe dat nu zit met die casarca voorgelegd aan Vogelbescherming Nederland. Ik ontving het volgende antwoord:

  Geachte heer Mather,

  Hartelijk dank voor uw e-mail. Wat een leuke vraag. Taxonomie is een wetenschap die zich bezighoudt met het beschrijven, benoemen en indelen van organismen (eencelligen, schimmels, planten, dieren enzovoort). Dit gebeurt op basis van veronderstellingen over verwantschappen in afstamming. Deze indeling wil echter nog wel een veranderen op basis van voortschrijdend wetenschappelijk inzicht. Volgens de huidige indeling zijn de halfganzen (Tadorninae) een onderfamilie van de familie van de eenden, ganzen en zwanen (Anatidae). In Nederland komen drie soorten van deze onderfamilie voor: de casarca, de Nijlgans en de bergeend. Deze zijn dus nauwer aan elkaar verwant dan aan eenden of ganzen.

  Met vriendelijke groet,

  Jeanet van Zoelen

  Bedankt Jeanet!

 2. ‘k Zie heel af en toe een paartje in het wild. Helaas altijd op respectabele afstand. Ze vallen tussen de verre neven en nichten wel altijd van afstand op door hun bijzondere kleur. Dan heb ik eerst altijd zoiets van: “wat is dat nu weer”. Na enig kreunen kom ik dan wel weer op Casarca.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s