Hic Rhodus, hic salta, Mark!

Terwijl alle medisch specialisten ons waarschuwen dat er opnieuw een coronatsunami op ons afkomt, staart het kabinet gebiologeerd, als een konijn in de koplampen, naar de oplopende besmettingscijfers en is niet in beweging te krijgen. Of komt na lang aarzelen weer met een pretpakket aan maatregelen die niets uithalen.

Omdat we ons massaal niet hebben gehouden aan de gedragsregels die nodig zijn om het virus in te dammen en het kabinet de zaak maandenlang heeft laten versloffen, helpt nu alleen nog een complete lockdown. Zegt bijvoorbeeld Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Ook moet de testcapaciteit op orde zodat na een lockdown op een lager verspreidingsniveau nieuwe besmettingshaarden beter getraceerd en geïsoleerd kunnen worden.

Economisch levert een complete lockdown nu in combinatie met afdoende testen daarna naar verwachting ook veel minder schade op dan het ad infinitum laten vieren en dan weer wat aantrekken van de teugels, zoals nu gebeurt.

Maar steeds duidelijker wordt helaas dat Rutte vooral een mooi-weer-premier is, waar je het in coronacrisistijd niet van moet hebben. Hic Rhodus, hic salta, Mark! Hij doet het niet. Rutte geeft goedbedoelde adviezen die door iedereen in de wind worden geslagen, maar is als de dood zelf verantwoordelijkheid te nemen. Die legt hij liever op het bordje van anderen.

En daarom houd ik mijn hart vast. Houd ik mijn hart vast voor waar het kabinet mee zal komen tijdens de persconferentie van morgen. Een ding weet ik nu al wel: het zal niet voldoende zijn. Neo-liberale politici springen niet graag over hun eigen schaduw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s