Strohalmpje

Wie gisteren naar de toespraak van onze minister-president Mark Rutte heeft geluisterd, weet inmiddels dat het dunne strohalmpje dat de regering ons toesteekt, en waar heel Nederland zich nu aan lijkt te willen vastklampen, het strohalmpje van een ‘gecontroleerde verspreiding’ van het coronavirus covid-19 is. Een ‘gecontroleerde verspreiding’ waardoor de ouderen en chronisch zieken worden gespaard, terwijl de rest van de bevolking het virus oploopt, immuniteit ontwikkelt en daardoor een buffer vormt die de ouderen en zwakkeren moet gaan beschermen.

De vraag is nu alleen of het virus zo vriendelijk zal zijn zich aan dit door onze regering opgestelde scenario te houden. Tot nu toe verspreidt het zich namelijk zeer ongecontroleerd en is er ook niemand die weet hoe je zo’n ‘gecontroleerde verspreiding’ zou moeten afdwingen. Te vrezen valt dan ook dat er door opnieuw een gebrek aan daadkracht juist onder de ouderen die de regering zegt niet in de steek te willen laten veel meer slachtoffers zullen vallen dan nodig is.

In andere landen, Italië, Spanje, Frankrijk, geldt inmiddels dat iedereen thuis moet blijven die niet nodig is om vitale diensten draaiende te houden, behalve voor een bezoek aan dokter, apotheek of supermarkt. Weer bewandelt Nederland zijn eigen, eigenwijze weg, en beroept zich op wetenschap en deskundigen ter rechtvaardiging daarvan. Alsof de landen die inmiddels tot een lockdown zijn overgegaan geen deskundigen zouden hebben, of daar niet naar zouden luisteren.

Met een lockdown bouw je geen immuniteit op en na opheffing daarvan zou het virus opnieuw de kop op kunnen steken. Zeker waar. Zou kunnen. Niemand weet hoe het virus zich in de komende zomermaanden en daarna zal gaan gedragen. Maar dat is onvoldoende reden om niet nu met alle macht te proberen het virus de kop in te drukken en in afwachting van de ontwikkeling van een vaccin zoveel mogelijk tijdwinst te boeken.

Grote kans dat hele maatregelen zoals in Italië, Spanje en Frankrijk ook bij ons alsnog zullen worden genomen. Als het te laat is.

 

7 reacties op “Strohalmpje

    • Het aantal doden door het virus in Nederland loopt nu snel op: sinds gisteren zijn er opnieuw 19 mensen overleden. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 94 jaar. Als deze trend de komende weken doorzet, en dat valt te verwachten, kan moeilijk worden volgehouden dat dit een ‘gecontroleerde verspreiding’ is die ouderen spaart.

  1. Waarom zou ik immuun zijn als mijn buurvrouw het is. Met een andere naam erop is Rutte’s aanpak zoiets als ‘doe maar een beetje voorzichtig’. In een lockdown-aanpak heb ik overigens ook niet veel vertrouwen. Ik zet verder in op het bevorderen van mijn weerstand, maar ik heb ook zwakke plekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s