Yes, we can!

 

Afgelopen dinsdag 30 oktober verscheen het tweejaarlijkse Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Enkele punten daaruit:

 • Tussen 1970 en 2014 zijn populaties zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en amfibieën met gemiddeld 60% afgenomen,
 • de afgelopen dertig jaar is naar schatting ongeveer de helft van het ondiep water koraal op aarde verloren gegaan, terwijl bijna 200 miljoen mensen afhankelijk zijn van koraalrif dat beschermt tegen vloedgolven en springvloed,
 • het regenwoud krimpt: in 50 jaar tijd is twintig procent van het Amazone regenwoud gekapt,
 • de afgelopen vijftig jaar hebben we 6 miljard ton vis en schelpdieren uit de oceanen gevist,
 • 90 procent van alle zeevogels heeft tegenwoordig plastic in zijn maag,
 • door toedoen van de mens is de aarde de afgelopen vijftig jaar 170 maal sneller opgewarmd dan onder natuurlijke omstandigheden het geval zou zijn geweest.

Door zulke cijfers en de omvang van de problemen waar we voor staan, kun je makkelijk ontmoedigd raken, denken: ik kan er toch niets aan doen, en maar doorgaan met leven alsof er niets aan de hand is. Dat is dunkt mij nog steeds de houding van heel veel, en waarschijnlijk van de meeste mensen in de westerse wereld.

Maar verstandig is het niet.

Want we kunnen wel degelijk iets doen. Niet de kop in het zand steken. Ook niet blind vertrouwen op de technologie die alle problemen (klimaatverandering, een stijgende zeespiegel, overbevissing, plastic soep, het uitsterven van diersoorten) wel voor ons zal oplossen. Maar wel verstandige keuzes maken in ons eigen leven op het gebied van energie, voeding en mobiliteit. En partijen steunen die de problemen waar we voor staan serieus nemen en er echt iets aan willen doen.

Kortom: met het optimisme van de wil gewoon je best doen en een bijdrage leveren, al is die nog zo klein, aan het leefbaar houden van de aarde.

Want dat is het wat er op het spel staat.

Yes, we can!

10 reacties op “Yes, we can!

 1. Zou ik ook graag wel willen zeggen… Maar als ik zo rond mij kijk, van heel kleine dingen tot de ‘heersers van de wereld’ (en daarmee bedoel ik niet enkel de regeringen…), krijg ik toch wel last van maagkrampen…
  Ik zal proberen, optimistisch te zijn…
  Yes, we can (try)…

 2. Ik vind het de laatste tijd af en toe donders moeilijk om positief en optimistisch te blijven wat dit betreft. Wij blijven proberen om hier thuis ons kleine steentje bij te dragen hoor, maar dat schiet net echt op. Ik zie te weinig stimulerende actie en activiteit van mensen, bedrijven en instellingen die het verschil zouden kunnen maken, maar die korte termijn gewin blijkbaar voorop blijven stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s