Amelisweerd

4

Het landgoed Amelisweerd bevindt zich op nauwelijks meer dan een steenworp afstand van mijn huis.

Het natuurgebied staat, zoals veel natuur in ons dichtbevolkte land, onder zware druk van zowel een alsmaar uitdijend verkeerswegennet rondom de stad Utrecht, àls de recreatiebehoeften van veel Utrechters.

Vooral in de weekenden is het een drukte van belang: het pannenkoekenhuis en de bootjesverhuur ontbreken niet, en wat is er nou leuker dan met de hele familie pannenkoeken eten in het bos of spelevaren op de Kromme Rijn?

Wie stilte en rust zoekt in de natuur kan Amelisweerd dan maar beter mijden.

Toch houd ik van Amelisweerd.

Er zijn een biologische tuinderij en bakkerij. In het museum Oud-Amelisweerd heeft de Armando Collectie (van het uitgebrande Armando Museum in Amersfoort) een goed onderkomen gevonden, en langs de oevers van de Kromme Rijn zoemen in de zomer talrijke insecten, waaronder veel libellen en juffertjes.

In de winter, als de rust is weergekeerd, zwemmen in de Kromme Rijn grote zaagbekken, en kuif- en tafeleenden. In het water rondom het nabijgelegen Fort Rhijnauwen zie je dan ook altijd wel een groepje krakeenden of wintertalingen.

De foto’s die je hier ziet maakte ik de afgelopen dagen allemaal in Amelisweerd. De insecten heb ik weer zo goed mogelijk op naam gebracht. Misschien ten overvloede zij echter nog maar een keer vermeld dat vergissingen daarbij niet zijn uitgesloten, en dat waar nodig correcties altijd welkom zijn!

Klik voor een diapresentatie op een thumbnail en vervolgens op F11.

Veel plezier!

13 reacties op “Amelisweerd

  1. Overigens, hoe onaardig dat misschien ook klinkt: aan ‘likes’ van mensen die even door hun reader bladeren zonder verder iets te bekijken heb ik geen behoefte. Ik zie niet in hoe je een bericht kunt ‘liken’ zonder van de inhoud kennis te nemen.

  2. But still … I like it … 🙂
    Mooie serie weer, Ed, de diverse insecten staan er weer mooi op en geitjes zijn altijd leuk. Maar uiteindelijk ga ik toch voor het geaderd witje. Dat zal wel te maken hebben, dat ik dit jaar nog steeds maar weinig vlinders heb kunnen kieken.

    • Geldt voor mij toch eigenlijk ook wel, Jan, al ben ik niet speciaal een vlinderliefhebber. Bonte zandoogjes heb ik al wel veel gezien, een enkel blauwtje, een dikkopje, maar meer ook niet.

      Ennuh … ook voor jou is dat commentaar hierboven allerminst bedoeld, dat snap je 🙂

  3. driemaal is scheepsrecht…voor mij ook niet 🙂 🙂 🙂
    ik heb het al eerder gezegd…ongelooflijk mooie macro’s maak jij, Ed en dan spreek ik nog niet eens mijn bewondering uit over je kennis van hetgeen je fotografeert. Ik merk dat ik daar toch ook meer mijn best voor doe, maar pfff…het blijft lastig.
    Je kunt je hart daar wel ophalen zeg, in vele opzichten. Leuke reportage en die groenten- en brood- winkeltjes zien er ook aantrekkelijk uit en dan ook nog zelf je veldbloemenboeket bij elkaar plukken…of laten doen door 2 mooie dames….leuk dagje…toch ?

    • Het op naam brengen van insecten vind ik zelf ook best lastig, en ik zal me vast nog vaak vergissen of het gewoon niet weten. Immers: het aantal soorten op aarde wordt geschat op tussen de vijf en 25 miljoen, dus om dat allemaal onder de knie te krijgen gaat me in dit leven denk ik niet meer lukken 🙂

      En dat commentaar hierboven: nee hoor voor jou geldt het ook niet, zeker niet 🙂

  4. Ed, wat is dit weer een prachtige serie,
    Ik ga voor de macro’s hoe je het doet weet ik niet maar ze zijn van een ongelooflijke scherpte en prachtig van kleur.

    • Dank je wel, Jan.

      Ik heb op het gebied van kleurcorrectie en verscherpingstechnieken het een en ander geleerd van Scott Kelby.

      Zie:
      Kelby, S. , Het Photoshop CS4 boek voor digitale fotografen, Pearson, 2009.

      Het boek kent vast ook nog updates voor latere versies van Photoshop.

      Hoe dan ook: als je Photoshop gebruikt een aanradertje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s