De leugen regeert

Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar niet op zijn eigen feiten                                  (D.P. Moynihan)

We leven in een wereld, waarin de leugen regeert. Letterlijk. De nog altijd machtigste man van de wereld en vijfenveertigste president van de Verenigde Staten Donald Trump is, zoals iedereen weet, een notoire leugenaar. Zo rekende de Washington Post uit dat Trump in het eerste jaar van zijn presidentschap 2140 onjuiste of misleidende beweringen deed, een gemiddelde van 5.9 per dag. En Trump is niet de enige, want ook de Putins, de Erdogans en de Orbans van deze wereld zijn allang niet meer geïnteresseerd in de waarheid, maar uitsluitend nog in de macht.

In ons eigen land behaalde Thierry Baudet van het Forum voor Democratie gisteren bij de provinciale statenverkiezingen een klinkende overwinning. Ook Baudet is, zoals alle populisten, helaas een politicus met een opmerkelijk dedain voor de waarheid: wie de hele klimaatdiscussie maar een ‘hoax’ (bedrog) vindt, heeft de wetenschap niet aan zijn zijde. De opvattingen van Baudet over het klimaat, alsmede over de kosten van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, zijn allang weerlegd. Maar dat verandert geen jota aan zijn standpunt. Feit of fictie, waar of onwaar, voor Baudet en zijn aanhang doet het er allemaal niet toe: als je maar kunt scoren.

Maar in een wereld waarin feiten er niet langer toe doen, en iedereen maar zijn eigen ‘alternatieve feiten’ produceert naargelang het hem of haar uitkomt, loopt de democratie gevaar. Zonder een brede consensus over wat feiten zijn en wat verzinsels is een rationeel politiek debat niet meer mogelijk.

Daarom is het “Forum voor Democratie” zijn eigen naam niet waardig en een gevaar voor de democratie.

(Zie ook het citaat van Hanna Arendt twee berichten terug)

4 reacties op “De leugen regeert

    • Da´s een goede vraag, Jan, waar denk ik ook veel politici zich op dit moment het hoofd over breken. Je neemt het me vast niet kwalijk dat ik het antwoord niet zo maar even paraat heb.

      Nog maar even afwachten of deze megalomane ijdeltuit met een nostalgische hang naar een geïdealiseerd verleden meer zal blijken te zijn dan een eendagsvlieg in de Nederlandse politiek. Maar ook als dat niet zo is, komt er wel weer een ander. Er is, ten minste sinds Fortuyn, nu eenmaal ook een aanzienlijk potentieel voor extreem rechtse opvattingen in de samenleving.

      En zoals gezegd: als feiten er niet meer toe doen en mensen alleen nog maar geloven wat ze willen geloven, dan wordt het wel lastig.

  1. Ja, eens, bijna niet te verdragen wat hier op aard gebeurt. Ik denk weleens dat mensen niet ijdel genoeg zijn, (vreemd om dat van Baudet te zeggen) het maakt ze niet uit of iedereen weet dat het oplichters zijn, mensen willen helemaal geen “goed mens” meer zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s