Er was een tijd dat de zwarte stern in Nederland een vrij algemene vogel was. Tegenwoordig is dat helaas niet meer het geval: van de rond 10.000 à 20.000 paartjes die rond 1900 in Nederland broedden, zijn er nu nog maar zo’n 1000 over. Zwarte sterns broeden op krabbenscheer, maar vegetaties van krabbenscheer komen in Nederlandse sloten tegenwoordig veel minder voor dan vroeger. Zodat het broedsucces van de zwarte stern inmiddels grotendeels afhangt van vlotjes die door mensen worden uitgelegd. Bijvoorbeeld in Kockengen, waar deze foto is gemaakt.
Met zijn achteruitgang voegt de zwarte stern zich in een algemene trend van een steeds verdergaande >afname van biodiversiteit door biotoopvernietiging, pesticidengebruik, oprukkende infrastructuur en klimaatverandering. Want de huidige biodiversiteit in Nederland bedraagt nog slechts 15% van wat die was in 1900. Dat wil zeggen dat 85% van alle dier- en plantensoorten die aan het begin van de twintigste eeuw nog in Nederland voorkwamen inmiddels is uitgestorven.
Mooi zwevend in de lucht…
Knap werk om zo’n snelle wendbare meeuw in de lucht te vangen Ed
Dank jullie wel. Hij lijkt inderdaad wel wat op een meeuw, Henk, en vroeger werden sterns dan ook als een ondersoort van de meeuwenfamilie beschouwd. Tegenwoordig niet meer.
Zo….die heb je bijzonder fraai geschoten zeg.
De trieste geschiedenis van de zwarte stern kende ik niet…..treurig om te lezen, maar goed te weten dat er vlotjes gemaakt worden voor de zwarte stern zodat hij weer een kans krijgt.
Knap hoe je deze snelle jongen in de volle vlucht hebt weten te vangen, Ed.