De zwarte stern is weer in ’t land

Er was een tijd dat de zwarte stern in Nederland een vrij algemene vogel was. Tegenwoordig is dat helaas niet meer het geval: van de rond 10.000 à 20.000  paartjes die rond 1900 in Nederland broedden, zijn er nu nog maar zo’n 1000 over. Zwarte sterns broeden op krabbenscheer, maar vegetaties van krabbenscheer komen in Nederlandse sloten tegenwoordig veel minder voor dan vroeger. Zodat het broedsucces van de zwarte stern inmiddels grotendeels afhangt van vlotjes die door mensen worden uitgelegd. Bijvoorbeeld in Kockengen, waar deze foto is gemaakt.

Met zijn achteruitgang voegt de zwarte stern zich in een algemene trend van een steeds verdergaande >afname van biodiversiteit door biotoopvernietiging, pesticidengebruik, oprukkende infrastructuur en klimaatverandering. Want de huidige biodiversiteit in Nederland bedraagt nog slechts 15% van wat die was in 1900. Dat wil zeggen dat 85% van alle dier- en plantensoorten die aan het begin van de twintigste eeuw nog in Nederland voorkwamen inmiddels is uitgestorven.

Klik hier voor een grotere afbeelding

5 reacties op “De zwarte stern is weer in ’t land

  1. Zo….die heb je bijzonder fraai geschoten zeg.
    De trieste geschiedenis van de zwarte stern kende ik niet…..treurig om te lezen, maar goed te weten dat er vlotjes gemaakt worden voor de zwarte stern zodat hij weer een kans krijgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s