Bende van Zestien

 

Hoera, hoera, de aarde warmt niet langer op! Vergaande acties tegen opwarming van de aarde zijn dus helemaal niet nodig, lees ik in een artikel in de Volkskrant van zaterdag 11 februari jl. Wie zegt dat? Wel, dat zegt een groep van zestien wetenschappers wier illustere namen onder het artikel prijken. Ik ga ze niet allemaal noemen. “Ongemakkelijk is het feit dat er nu al ruim tien jaar geen opwarming plaatsvindt”, aldus deze Bende van Zestien.

Ongemakkelijk? Wat nou ongemakkelijk! Ben ik even opgelucht! Het is dus allemaal niet waar. Jarenlang heb ik mij voor niets zorgen gemaakt. De opwarming van de aarde is een groot misverstand. Een linkse hobby, ongetwijfeld. Maar nu kan ik weer rustig gaan slapen.

Maar ach, helaas: de bewering dat de aarde al meer dan tien jaar niet meer opwarmt, stoelt op een statistische truc. Het handigheidje bestaat hierin dat het jaar 1998, dat in alle opzichten een uitschieter was en waarin de gemiddelde jaartemperatuur een recordhoogte bereikte, als ijkpunt genomen wordt. Die gemiddelde waarde is sindsdien niet meer overtroffen.

Een heel ander beeld ontstaat wanneer de periode 1990-2000 met de periode 2000-2010 wordt vergeleken. Dan zien we een gestage opwarming van de aarde met 0.15 tot 0.20 graad per tien jaar.

Het is, aldus klimaatonderzoeker Pier Vellinga over de wijze van redeneren van dit soort klimaatsceptici, “als het lopen langs de zee vlak na hoog water, en dan concluderen dat de zeespiegel daalt”.

Het boekje van Vellinga Hoezo klimaatverandering (Balans, 2011) kan ik trouwens iedereen aanraden. En tegen de Volkskrant zou ik willen zeggen: vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Maar dat betekent nog lang niet dat je elke onzin moet publiceren.

4 reacties op “Bende van Zestien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s