Afbeelding

Verdwaald in het antropoceen

citroenzweefvlieg (Xanthogramma pedissequum)

‘k Zat in mijn tuin te lezen in Dwalen in het antropoceen van René ten Bos toen er een citroenzweefvlieg voorbijkwam.

Het begrip ‘antropoceen’ staat voor een nieuwe periode in de geschiedenis van de aarde waarin de mens allesbepalend is geworden voor hoe het met de natuur en de wereld is gesteld. Denk aan klimaatverandering, het steeds sneller en massaler uitsterven van soorten, de vervuiling van onze zeeën en oceanen door plastic soep, of de zeespiegelstijging.

Arme citroenzweefvlieg, dacht ik, verdwaald in het antropoceen …

 

René ten Bos, Dwalen in het antropoceen, Boom, Amsterdam 2017

5 reacties op “Verdwaald in het antropoceen

  1. Fraaie macro van dat mooie beestje.
    Tja, het vandaag gepresenteerde klimaatakkoord lijkt niet veel meer te zijn dan een goed bedoelde poging om ‘het groenste kabinet ooit’ wat kleur te geven. Zo lang een eenvoudige, maar uiterst effectieve maatregel als het terugdringen van de maximumsnelheid niet wordt benut, zal het nog even duren voordat de ommekeer is ingezet, vrees ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s