Van het padje

 

SheilaSitalsing_500

Sheila Sitalsing

Helemaal van het padje volkskrantcolumniste Sheila Sitalsing die in haar column van 20 maart jl schrijft:

Perioden van onzekerheid en angst voor onzichtbare vijanden zijn gouden tijden voor leiders met dictatoriale neigingen. Surfend op de plotse meegaandheid van hun kudde leven ze hun grootste fantasieën uit. Stellen ze avondklokken en noodverordeningen in. Verbieden ze in een moeite door elke oppositie. Proberen ze verlekkerd de nieuwste surveillancetechnieken uit op hun bevolking. Beperken ze de bewegingsvrijheid van hun critici en tegenstanders nog nét iets meer dan strikt noodzakelijk. Zetten ze geweld in en dreiging. Wat vorige week nog fascisme heette, wordt in een crisis al snel geclassificeerd als lekker doortastend doorpakken.

Misschien goed mevrouw Sitalsing er aan te herinneren dat het vooral virologen en artsen in de zwaarstgetroffen landen zoals Italië en Spanje zijn die smeken om de meest vergaande maatregelen die maar mogelijk zijn, niet omdat zij fascistoïde neigingen hebben, maar omdat ze hun patiënten onder hun handen zien sterven terwijl ze machteloos zijn en de ic-afdelingen van hun ziekenhuizen de alsmaar aanzwellende toestroom van patiënten niet langer aankunnen.

De stand in Nederland: sinds gisteren 811 nieuwe besmettingen, 265 ziekenhuisopnames en 63 doden erbij, d.i. 29 meer dan gisteren.

6 reacties op “Van het padje

  • Tja, alsof elk land dat verdergaande maatregelen neemt dan Nederland zou worden geregeerd door machtswellustelingen met fascistoïde neigingen. Die suggestie moet je niet wekken, vind ik. In de meeste landen spelen machtsmotieven geen enkele rol.

   Like

   • Helemaal niet… Mijn broer is ziekenhuishygiënist en draait nu al weken helse dagen. Hij ziet het somber in. Dit is echt geen lachtertje. De medische wereld wil gewoon alles op alles zetten om toch maar het drama in te perken. Het is vreselijk waar ze door moeten en wat op hen afkomt. Precies dat willen ze indijken. Dit heeft niets met fascisme te zien.

    Liked by 1 persoon

  • Je hebt natuurlijk een Viktor Orbán in Hongarije, die de coronacrisis wel degelijk aangrijpt om zijn eigen machtspositie te verstevigen. Maar die wordt in deze column helemaal niet genoemd (‘k geloof trouwens dat ze dat in een latere column wel doet). En juist omdat ze niemand met name noemt, zou wat ze zegt op iedereen kunnen slaan. Zo wordt op z’n minst gesuggereerd dat iedere regeringsleider die vergaande maatregelen neemt om het virus in te dammen, en iedereen die dat bepleit, onoorbare motieven heeft.
   ’t Is maar een column natuurlijk, maar iets meer nuance had ik van een van Nederlands beste columnisten toch wel verwacht. Vandaar.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s