Afbeelding

Sturnus vulgaris

2psp

Vanmiddag hoorde ik in mijn achtertuintje opeens fijn snavelgeklepper en een uitbundige zang die klonk als een concert van wel twintig verschillende vogels. ‘Spreeuw’ wist ik, want spreeuwen kunnen ieder ander vogelgeluid nadoen. Als een spreeuw zingt, hoor je geen spreeuw, maar roodborsten, vinken en koolmeesjes. Of zelfs, zoals vogelkenner Nico de Haan, snaterende eenden en jodelende wulpen …

Maar hoe ik ook tuurde, ik zag hem niet. Pas toen ik weer binnen was, liet hij zich zien en kon ik door het raam een paar foto’s maken.

Met de spreeuw gaat het helaas niet goed. In ons land en de ons omringende landen nemen sinds de jaren negentig de aantallen steeds verder af. Ook in mijn tuintje is de spreeuw inmiddels een zeldzame gast.

1psp

Luister hier naar de spreeuwenzang:

8 reacties op “Sturnus vulgaris

 1. Het vette voer voor de kleinere vogels in mijn tuin wordt vooral door spreeuwen geplunderd.
  Met allerlei constucties probeer de vetbollen alleen toegankelijk te maken voor de diverse mezen die hier ook opaf komen.
  De pindakaaspotten heb ik aan bezemstelen geschroefd. Zonder enig houvast lukt het de spreeuwen niet om hiervan te eten.

  Wat de spreeuwen in 5 minuten kwamen opeten, geeft de andere vogeltjes nu een week eten.

  Vogelvriendelijke groet,

  Like

  • De enkele spreeuw die zo nu en dan mijn tuintje bezoekt, concurreert niet met het kleine grut … ’t Is ook een prachtige vogel om te zien, en in mijn tuintje is hij altijd welkom, net als de echte grote jongens (kraaien, kauwtjes, eksters), waartoe hij overigens niet behoort.
   Er is genoeg voor iedereen 🙂

   Like

   • Kraaien, kauwen en eksters vliegen over mijn tuin.
    Wat ik ook als vogelvoer aanbied zij zeggen gern interesse.

    Heel af en toe weet ik een paar halsbandparkieten te verleiden. Zelden zie ik een specht voorbij komen.

    Groot of klein, kleurrijk of grauw ook bij mij is alles welkom.

    Al fleur ik helemaal op bij een enkele vink die over grond naar voedsel zoekt.

    Vogelvriendelijke groet,

    Liked by 1 persoon

 2. Sinds wij noodgedwongen onze twintig jaar oude druivenstruik hebben moeten opruimen, zie ik hier ook maar zelden meer een spreeuw. Jammer, want het zijn vooral op mooie zomeravonden gezellige kwebbelaars en ze hebben als echte performers nog een mooi glanzend en kleurrijk kostuum aan ook.

  Liked by 1 persoon

 3. Ik had hier al ’n paar jaar een hele bende spreeuwen… heerlijke ‘wekkertjes’ voor m’n slaapkamerraam – vooral in winter… Dit jaar heb ik pas gisteren één eenzaam spreeuwke gezien hoewel de tafel al een hele tijd gedekt is – dat vind ik toch raar – en heel spijtig…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s