Afbeelding

Het Dorp

Borne

Het oude station van Borne. Welk hoog bezoek door dit ontvangstcomité (Oranjevereniging?) wanneer werd verwelkomd, weet ik niet. Wel weet ik wie de tweede hoge hoed van links is: dat is mijn opa, meester F.H. Mather, hoofd van de plaatselijke School met de Bijbel.

 

De dorpsjeugd klit wat bij elkaar 
in minirok en beatle-haar 
en joelt wat mee met beat-muziek. 
Ik weet wel, het is hun goeie recht, 
de nieuwe tijd, net wat u zegt, 
maar het maakt me wat melancholiek. 
Ik heb hun vaders nog gekend 
ze kochten zoethout voor een cent 
ik zag hun moeders touwtjespringen. 
Dat dorp van toen, het is voorbij, 
dit is al wat er bleef voor mij: 
een ansicht en herinneringen

Dat dorp van toen is in mijn geval dus niet het Brabantse Deurne waarover het liedje van Wim Sonneveld gaat, maar het Twentse Borne waar ik in de jaren vijftig opgroeide.

’t Is waar: zelf hoorde ik toentertijd natuurlijk ook bij de ‘in minirok en beatlehaar’ de nieuwe tijd omarmende dorpsjeugd, en niet bij degenen die de teloorgang van de oude dorpscultuur nostalgisch betreurden 1)

Maar de wereld verandert snel, door digitalisering en robotisering nu zelfs sneller dan ooit. En vroeg of laat komt het moment dat je eigen levensgevoel niet meer meedeint op de golfslag van de tijd, dat je eigen kleine levensgeschiedenis met de Grote Geschiedenis niet langer in de pas loopt, kortom dat je je niet meer zo thuisvoelt in een wereld die maar doordendert en die niet langer de jouwe is.

Dat levensgevoel is, ik geef het maar toe, mij inmiddels niet meer geheel vreemd. En daarom zing ik nu Het Dorp van Wim Sonneveld 🙂

 

 

 1. Over die teloorgang van de dorpscultuur in Nederland heeft Geert Mak een mooi boek geschreven: Mak, G., Hoe God verdween uit Jorwerd, Atlas, Amsterdam/Antwerpen, 1996

9 reacties op “Het Dorp

 1. Soms voelt het alsof ik vanaf een eilandje de wereld bekijk. Mooi geschreven en herkenbaar.
  Wat leuk, die foto met je grootvader.
  Je hebt best een andere stem met dit liedje, past je wel. Graag geluisterd voor het slapengaan.

  Liked by 1 persoon

 2. een mooie oude foto, en ben met je eens dat het boek van Mak een prachtig en herkenbaar boek is, heb het als luisterboek gekregen toen ik niet in staat was een bladzij om te slaan laat staan een boek vast houden, dus ja dat boek heeft iets speciaals voor mij.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s